Újdonságok

HÍREK ETS2 "Nagy map, nagy élvezet" - Nagy méretarányú ETS2 térképek

Melyik mapmod tetszik a legjobban a felsoroltak közül?

 • Grand Utopia

  Votes: 2 28.6%
 • Heilbronn

  Votes: 0 0.0%
 • Romania Map

  Votes: 4 57.1%
 • Fikcyjna Wielkopolska

  Votes: 1 14.3%
 • TRegion

  Votes: 0 0.0%

 • Összes szavazó
  7
Bár a Hungary Map kishazánk mesés minőségű digitális szerepeltetése miatt lett igazi favorit, Frank007 és társainak remekműve még egy okból kifolyólag kiemelkedő: a választott 1:3-as méretaránya miatt, ami az alapjáték 1:19-es tömörítéséhez képest teljesen eltérő fuvarélményt nyújt a mapot kipróbáló sofőröknek. Frank választott méretaránya pedig úgy tűnik, több lelkes mappert is megihletett, a hivatalos SCS fórum mapmod csoportja ugyanis számtalan olyan ígéretesnek tűnő projektet listáz, amelyek a gyári maphoz képest lényegesen kisebb méretaránnyal (és így kidolgozottabb vidéki utakkal valamint nagyobb városokkal) várják a virtuális kamionosokat.

Ebben a cikkben ezek közül mazsolázok Nektek, hátha kedvet kaptok valamelyikhez alternatívaként, amíg be nem fut a következő nagyobb Hungary Map bővítés. A kiválasztás során szempont volt, hogy a projekt legyen aktív, jól szervezett, viszonylag bugmentes, valamint létezzen belőle már kiadott, játszható verzió. Nézzük, mik feleltek meg a szubjektív listámon eme kritériumoknak. Mondanom sem kell, ha esetleg valamit kihagytam volna a listából, ami szerintetek idevaló lenne, ne habozzatok jelezni a kommentek között. ;)

Grand Utopia

Fejlesztő: MyGodNess
Weboldal: Itt!
Jelenlegi verzió: 1.3
Követelmények: Going East, Scandinavia, Vive Le France, Italia és Beyond the Baltic Sea DLC-k
Méretarány: 1:1

A francia Kevin "MyGodNess" Monteil ars poeticája Julian F. Fleron matematikaprofesszortól érkezik, neki tulajdonítják ugyanis azon alapbölcsességet, miszerint "A kreatív felnőtt egy olyan gyerek, aki túlélte a gyermekkort". Nos, Kevin kezdetben a Minecraftben bizonyította ezt az axiómát, e cikk szempontjából viszont a Grand Utopia névre hallgató ETS2 pályája a lényeges, amely már 8-9 hónapja készül, és talán az egyik legszebb rajongói map, amely jelenleg a játékhoz letölthető.

GrandUtopia_01.jpg GrandUtopia_07.jpg

A pálya egy fiktív francia sziget, melynek területén egyforma arányban osztoznak a kisebb falvak, a nagyobb, komplex városok, a főutak, a vidéki földutak és két autópálya is. A jelenleg elérhető 1.3-as változatban 14 település kapott helyet, jelenleg viszont három további város áll készülőben, 11 pedig parkolópályán.

GrandUtopia_03.jpg GrandUtopia_04.jpg

MyGodNess egyébként részletes és változatos terepet, trükkösen navigálható városokat, valamint sok-sok elrejtett vicces easter egget ígér. Érdekes egyébként az adományozási rendszere is, a mapot támogatók ugyanis (értékhatártól függően) városokat nevezhetnek el, egyedi reklámtáblákat kaphatnak a mapon, valamint elkészíttethetik MyGodNess-szel a saját egyedi telephelyüket is.

GrandUtopia_06.jpg GrandUtopia_02.jpg

A mod tehát az egyik legszebb nagy méretarányú pálya, mindenkinek javaslom a kipróbálását, aki már unja a sablon 1:19-es gyári mapot és mapmodokat.

GrandUtopia_08.jpg GrandUtopia_Map.jpg

Regional Map Project: Heilbronn 1:1

Fejlesztő: Klauzzy
Weboldal: Itt!
Jelenlegi verzió: 1.0.6
Követelmények: Going East, Scandinavia, Vive Le France, és Italia DLC-k
Méretarány: 1:1

HeilBronn_Logo.jpg

Teljesen érthető, ha egy feltörekvő mapper a szűkebb pátriáját próbálja digitális formába önteni, Klauzzy pedig pontosan ezt csinálja az RMP Heilbronn mapjával, amelyben 1:1-es méretarányban építi újra otthonát, Heilbronn városát és annak környékét.

HeilBronn_01.png HeilBronn_02.png

A mod jelen állapotában minden közeli autópályát és autóutat, valamint Heilbronn elővárosait és szomszédtelepüléseit is tartalmazza, a rengeteg DLC-s asset mellett pedig egyedi jelzőtáblákkal és saját traffic moddal várja az érdeklődő sofőröket. Mondanom sem kell, hogy a mod már a hivatalos SCS-es Germany Rebuild asseteiből építkezik a régi német road lookok helyett.

Heilbronn_03.png HeilBronn_04.png

A mod jelenleg nem igényli a Beyond the Baltic Sea DLC-t, de ez a jövőben valószínűleg változni fog. Klauzzy emellett melegen ajánlja a Project Next-Gen Graphic Mod telepítését is.

Romania Map by Alexandru Team

Fejlesztő: Team Alexandru
Weboldal: Itt!
Jelenlegi verzió: 0.2
Követelmények: Nincs DLC-függőség
Méretarány: 1:5

Keleti szomszédaink szorgalma töretlen, ha Románia ETS2-es szerepeltetéséről van szó, a Latin Unió oszlopos tagját ugyanis legalább négy különböző projekt is feldolgozta már valamilyen formában az elmúlt években (MIRFI önállóan és a ProMods-ban, a RoExtended más modprojektekkel együttműködve, valamint Andu mostanra elhalt Romania Mapja is).


Ebbe a sorba csatlakozott az Alexandru csapat standalone Romania Mapja is, amely jelenleg 16 várost, és közel 600 kilométernyi utat kínál felfedezésre. A terepet az országra jellemző valós cégek és telephelyek (Carrefour, Selgros, Ilia Plast, Bosh, stb.) díszítik, működő gyalogosátkelők tarkítják, valamint saját beépített traffic és grafikai moddal érkezik (utóbbi az éjszakai skyboxot cseréli csinosabbra).

A mod kizárólag gyári és egyedi asseteket használ, pálya DLC-ket így nem igényel.

Fikcyjna Wielkopolska

Fejlesztő: MATAMET
Weboldal: Itt!
Jelenlegi verzió: 0.8
Követelmények: Going East, Scandinavia, Vive Le France, és Italia DLC-k
Méretarány: 1:2

Jelenleg nagyjából 100 kilométernyi bejárható utat kínál a Fikcyjna Wielkopolska mod, amely a bő 30.000 km2-es Nagy-Lengyelországi Vajdaságot igyekszik feldolgozni 1:2-es méretarányban. Bár eme vállalás jól sejthetően mostanra megtorpant (a fórum szerint Matamet legalábbis nem tervez további nagyobb bővítéseket), Poznan és környékének 1:2-es méretarányú újraépítése így is kipróbálásra érdemes lehet!


TREGION

Fejlesztő: Tregion Team
Weboldal: tregion.net
Jelenlegi verzió: 0.1
Követelmények: Going East, Scandinavia, Vive Le France, és Italia DLC-k
Méretarány: 1:2

Bevallom, vegyes érzésekkel vettem be a TRegion-t a listába, annak ellenére ugyanis, hogy a ProMods mintájára szerveződő, jelenleg 28 fejlesztőt és 19 tesztelőt magába foglaló csapat már kiadott egy játszható verziót, a vezetőjük, Sven Engelen pedig hivatalosan is az SCS-t erősíti, a brigád vállalása olyan merész, ami optimális esetben is évtizedekre elég munkát adna az elhivatott stábnak.

A TRegion brigád ugyanis három projekten is dolgozik: egy Schwarzwald fedőnevű 1:1-es méretarányú fiktív mapon, ami Németország Fekete-erdejét gondolja újra fiktív falvakkal és útszakaszokkal; egy Tregion ATS nevű projekten, ami a bő 138 ezer négyzetkilométeres amerikai Arkansas államot ültetné át az ATS-be 1:1-es (!!!) méretarányban; és végül a TRegion ETS2 mapon, amely 1:2-es méretarányban reprezentálná Hollandiát, Belgiumot és Németország velük szomszédos területeit.

Nagyravágyó tervekből tehát nincs hiány, ahogy profi reklámozásból sem (a ProMods-hoz hasonlóan a csapatnak már van webshopja is, szóval semmi sem gátolhat meg titeket abban, hogy beszerváljatok egy szexi Tregion tank topot), a december 24-én elrajtolt TREGION 0.1-es verzió viszont a mögé felépített bombasztikus marketing után jóindulatúan is csak "szerény kezdetként" aposztrofálható, a kiadás ugyanis a Hága és Utrecht (avagy pontosabban, annak De Meern nevű elővárosa) közötti, cirka 60 kilométeres A12-útszakaszt tartalmazza, amelynek bár a részletességét és minőségét valóban nem érheti panasz, azért messze van még a beígért holland-belga-nyugatnémet régió teljes lemodellezésétől. Savazni persze kár volna a csapatot, még ha Sven feketeöves is nagyot mondásban, a tavaly kútba dőlt Francoschweiz projektjüket (amelyben 1:1-es méretarányban modellezték volna le Svájcot és Franciaországot [!!!]) legalábbis tényleg nem gondolhatták komolyan.


A csapat egyébként idénre tervezi a 0.2-es build kiadását, amelyben dél felé, Belgium irányába terjeszkednének; a 0.3-as változatban pedig keleti irányba haladnának tovább, hogy mielőbb bekerüljön a mapba egy-egy szelet Belgiumból, Hollandiából és Németországból is. Személy szerint kíváncsi leszek rá, mi valósul meg a tervekből.

Összegzés

Láthatjuk tehát, hogy ha nagy méretarányú mapokról van szó, akkor a Hungary Mapen túl is van élet, a gyorsan pörgő kilométereket kerülni szándékozó játékosoknak így van miből válogatniuk. Ha pedig ezek közül csak egy mapot is kipróbálsz, már megérte megírnom ezt a listát - jó játékot mindenkinek, és tűkön ülve várjuk a következő HunMap bővítést!
 

Hozzászólások

#2
Kb. 1 hete próbáltam ki a Grand Utopia-t, és elmondhatom, hogy valóban tetszetős és elég részletes. Speciel nekem az 1:1-es léptéke — vagy, ha úgy tetszik méretaránya — kissé eltúlzottnak tűnik, mert hát ..., szóval ,,,, 16 km-ert 14 perc alatt tenni meg ...! ;)

De, ezt leszámítva — és amellett, hogy egy fiktív terület — tényleg jól kidolgozott, csak dicsérni lehet a fejlesztő kreativitását és munkáját!(y)

MATAMET térképe is — ahogy a nevében is benne van, és ahogy nekem mondta — egy fiktív térkép, de keverve, valós területeket is beleépít. Kb 1 éve kért meg rá, hogy nézzem meg teszteljem le, és mondjak róla véleményt.
Szerintem tehetséges a srác, szépen és részletgazdagon dolgozik.
Nekem az a map is tetszett, szívem szerint arra is adnák egy szavazatot, de sajnos csak az egyiknek lehet! :(

A többi felsoroltat nem próbáltam!
 
#3
Hát, szépek,. szépek, de még csak ám a hazai. olyan jó lenne már egy kis hazai bővülésnek. Minden estre ám, szép bemutatása volt ezeknek
 
RestaCar

Fordító

Vendég
Szabályok Help Felhasználók
 • Jelenleg senki sem beszélget.
  Nincsenek üzenetek a csevegésben. Legyen Te az első, aki beköszön!